Nieuws
Creatieve professionals aan de slag met ‘Leer Lobbyen in één Dag’
Een bloeiende sector mét voldoende bestaanszekerheid is te belangrijk om aan het toeval over te laten. Daarom lanceert koepelvereniging De Creatieve Coalitie het (digitale) boek: Leer Lobbyen in één Dag. Dit boek is ontwikkeld voor iedereen die werkt in de creatieve en culturele sector die lokaal het verschil wil maken. Wil jij je inzetten voor betere broedplaatsen, voorzieningen of Fair Pay in jouw gemeente maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan ben je hier aan het juiste adres.
Na de zomer te laat: waarom je nu in actie moet komen in jouw gemeente
De gemeenteraadsverkiezingen van 2026 lijken nog ver weg, maar dat is het niet. Verkiezingsbeloftes worden niet last-minute geschreven, maar maanden van tevoren vastgelegd. Wil jij dat een eerlijke betaling en goede voorzieningen prioriteit wordt jouw gemeente? Dan moet je nú in actie komen.
Invloed op de gemeenteraad: drie manieren om gehoord te worden
Wil je iets veranderen in jouw stad of dorp? De gemeenteraad is dé plek waar besluiten worden genomen over de investeringen, werkplekken en Fair Pay in de culturele en creatieve sector. Gelukkig zijn er meerdere manieren om als professional invloed hierop uit te oefenen, ook als je géén ervaring hebt met lobbyen. Om je op weg te helpen bespreken we drie krachtige vormen van lokale lobby die je vandaag al kunt inzetten.
Van verhaal tot strategie: Hoe zet je jouw doel om naar impact?
Jij hebt een belangrijk verhaal. Je ziet een probleem in jouw beroepspraktijk of directe omgeving en weet dat er iets moet veranderen. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw boodschap daadwerkelijk iets in beweging zet? Hoe verander je een goed idee in een effectieve lobbystrategie? Wij geven je vijf tips.
CreativeRoadz: 'Je staat er als creatieve freelancer niet alleen voor'
Je eigen tarieven bepalen. Omgaan met onzekerheid. Onderhandelen. Zorgen voor nieuwe klussen. Hoe pak je dat aan als creatieve freelancer? Tijdens het kennis- en netwerkevent CreativeRoadz stonden deze thema’s centraal.
Tweede Kamer en staatssecretaris steggelen over btw op cultuur, maar terugkrabbelen ‘is geen optie’
Zal de Tweede Kamer en het kabinet financiële dekking vinden voor het behoud van het lage btw-tarief op cultuur, kunst, lezen en sport? Deze vraag stond centraal tijdens het commissiedebat over de btw, dat deze en vorige week plaatsvond. Eerder stemden alle 150 zetels in de Tweede Kamer in met de motie Inge van Dijk c.s. (CDA) om het btw-tarief op cultuur, kunst, lezen en sport op 9% te houden. Echter, de benodigde 1,3 miljard euro was in het najaar van 2024 nog niet gevonden in de begrotingen om dit financieel te regelen.
CreativeRoadz: Nieuw evenement brengt creatieve freelancers samen
Creatieve freelancers barsten van het talent en passie voor hun vak, maar het zelfstandig ondernemerschap kan soms op de achtergrond raken. Om deze reden organiseren De Creatieve Coalitie, Platform ACCT en Cultuur+Ondernemen op 3 april CreativeRoadz. De eerste editie zal worden geopend door actrice en maker Hanna van Vliet, die onder andere bekend is van de veelgeprezen serie ANNE+.
Terugblik 2024: De zeventien wapenfeiten
Het jaar is alweer bijna ten einde. De Creatieve Coalitie kijkt terug op een daadkrachtig jaar voor de sector en voor ons als koepelvereniging. Een jaar waarin wij in gezamenlijkheid vasthoudend actie voerden tegen de verhoging van het btw-tarief, concrete stappen zetten in het realiseren van Fair Pay en een jaar waarin ‘het collectief’ van werkenden op verschillende manieren is versterkt. In dit artikel blikken wij terug op een succesvol jaar en nodigen wij jou uit om samen met ons verder te bouwen aan een sterke, verenigde sector van zzp’ers en werknemers in 2025. Juist dát is nu van groot belang.
Belast mijn publiek niet: 2.000 verhalen gedeeld met politici
De campagne "Belast Mijn Publiek Niet", een initiatief van De Creatieve Coalitie, Kunsten ’92 en de Museumvereniging, heeft een overweldigende respons gekregen. Ruim 2.000 makers, mogelijkmakers, kunstenaars, artiesten en uitvoerenden deelden hun persoonlijke verhalen om aandacht te vragen voor de voorgenomen btw-verhoging op cultuur, kunst en lezen. Deze verhalen benadrukken waarom het verhogen van het btw-tarief een slecht idee is voor het publiek en de sector.
Kritiek op AOV leidt tot nieuw wetsvoorstel
Het voorstel voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp’ers gaat terug naar de tekentafel. Minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken & Werkgelegenheid) heeft dit onlangs aan de Tweede Kamer geschreven. Volgens de Belastingdienst en het UWV is het huidige wetsvoorstel ‘niet uitvoerbaar’. Ook vertegenwoordigers van culturele en creatieve zzp’ers hebben kritiek geuit op het voorstel. Leden van De Creatieve Coalitie noemden het wetsvoorstel eerder ‘inadequaat’. De minister heeft toegezegd in gesprek te gaan met De Creatieve Coalitie over een nieuw voorstel.
De btw-verhoging definitief van tafel? Vijf vragen en antwoorden
De meeste krantenkoppen waren klip en klaar: de btw-verhoging op cultuur, kunst, sport, boeken en media is van tafel. Maar waarom draait de politiek deze maatregel terug en hoe zeker is het dat de btw-verhoging daadwerkelijk van de baan is? Wij stelden vijf vragen aan Thomas Drissen, directeur van De Creatieve Coalitie.
Btw-verhoging cultuur voorlopig van tafel: ‘geknokt en gestreden, adeldom verplicht’
De voorgestelde btw-verhoging van 9% naar 21% op cultuur, kunst en lezen lijkt van de baan. Minister van Financiën, Eelco Heinen, heeft tijdens het slotdebat over het Belastingplan aangegeven dat hij de wens van diverse fracties in de Tweede Kamer overneemt om de btw-verhoging niet door te laten gaan. Thomas Drissen, directeur van De Creatieve Coalitie, noemt dit ‘een buitengewoon hoopvol signaal’.
Constructief gesprek met minister van Hijum over positie creatieve zzp’ers
Op uitnodiging van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Eddy van Hijum, is op woensdag 16 oktober een constructief gesprek gevoerd over de dringende noden van zzp’ers en opdrachtgevers in de culturele en creatieve sector met vertegenwoordigers van Platform ACCT, De Creatieve Coalitie, Kunstenbond en de NCP. Eerder riepen De Creatieve Coalitie & Kunstenbond de Tweede Kamer op om in gesprek te gaan vanwege de opeenstapeling van beleid dat zzp’ers uit de culturele en creatieve sector treft. De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid pakte deze handschoen op en initieerde vervolgens het gesprek.
Fair Pop Pilot: eerste stap naar eerlijke betaling in de popsector
Op acht verschillende podia krijgen artiesten uit diverse popgenres drie maanden lang een eerlijke vergoeding voor hun werk. Dat is de bedoeling van de pilot Fairpop dat onlangs van start is gegaan. Met de Fair Pop Pilot willen projectleiders Rita Zipora (bestuurslid BAM! Popauteurs), Jolanda Beyer (directeur Patronaat) en artiestenmanager Martijn Munk de haalbaarheid van de nieuwe Fair Pay richtlijnen testen: "We willen de sector laten zien dat Fair Pay mogelijk is, en onderzoeken hoe dat in de praktijk werkt,” vertelt Rita Zipora.
Lezing Kwint: ‘er is nog een wereld te winnen’
Donderdag 26 september vond de eerste Academiedag plaats van De Creatieve Coalitie. Gedurende de dag konden lidorganisaties van De Creatieve Coalitie workshops volgen over het opstellen van een verenigingsstrategie (Inge Poorthuis; Kuperus&Co), strategisch onderhandelen (Aidan Winkels; &Fluence) en lokaal cultuurbeleid en beleidsbeïnvloeding (Mara van Waveren; Lobby Lokaal). De dag werd geopend door keynote spreker Peter Kwint, voorzitter van de Nederlandse Vechtsportbond en voormalig Tweede Kamerlid. Zijn speech delen wij integraal in dit bericht.
Raad van State kraakt btw-verhoging, Tweede Kamer organiseert rondetafel
Het kabinet heeft het voornemen om de belasting op cultuur, boeken, kunst en media te verhogen van 9% naar 21%. Per 2026 zou de btw-verhoging moeten doorgaan. De Raad van State heeft advies gegeven op dit kabinetsvoornemen en kraakt de maatregel. De Raad stelt dat het gebrek aan toelichting op een ‘tamelijk willekeurige keuze lijkt’. Donderdag 26 september vindt een rondetafelgesprek plaats in de Tweede Kamer met (ervarings)deskundigen. De Creatieve Coalitie zal haar zorgen uiten tijdens dit gesprek.
Wat betekent Prinsjesdag financieel voor mij én de sector?
Ieder jaar op Prinsjesdag maakt de regering de Miljoenennota en de Rijksbegroting bekend. Hierin staat hoeveel geld het kabinet beschikbaar stelt voor plannen én waar dat geld vandaan moet komen. Dit is hét moment waarop het kabinet zijn visie op belastingheffing, overheidsuitgaven en economische stimulering deelt. Deze maatregelen hebben invloed op alle Nederlanders. In dit artikel leggen wij uit hoe deze maatregelen financiële impact hebben op jouw portemonnee als zzp’er of werknemer in de culturele of creatieve sector. Tevens lichten wij de kabinetsplannen toe voor de culturele en creatieve sector.
Monstercoalitie stunt tegen de btw-verhoging tijdens de Koninklijke stoet
Een breed bondgenootschap van organisaties uit de cultuur, sport, evenementen, media, boeken en logies voert actie tegen de btw-verhoging op 17 september. Aan twee locaties die door de btw-verhoging worden getroffen, op en nabij de Koninklijke stoet, wordt tijdens het langstrekken van de koets een ‘kassabon voor de samenleving’ uitgehangen. Vanaf het dak van museum Escher in het Paleis en museum Huis van het Boek wordt in het bijzijn van ervaringsdeskundigen en politici een 20 meter lange banner uitgerold waarop iedereen kan zien wat de financiële gevolgen van de btw-verhoging zijn.
Staatssecretaris Financiën: impact btw-verhoging wordt niet verder onderzocht
Het kabinet heeft nog steeds het voornemen om per 2026 het belastingtarief voor cultuur en kunst te verhogen van 9% naar 21% btw. Dat stelt staatssecretaris Idsinga (Financiën) in antwoorden op vragen van D66-Kamerleden Vijlbrief, Paternotte, Rooderkerk, Paulusma en Sneller. De staatssecretaris wil de negatieve gevolgen van de verhoging van het btw-tarief niet verder onderzoeken. Dat is saillant omdat uit een sectoranalyse blijkt dat de btw-verhoging alleen al een daling van 90 tot 110 miljoen euro aan publieksinkomsten betekent.
Lezing Thomas Drissen: ‘Cultuur ontmoedigen is niet alleen een slecht idee, het is een asociaal idee’
Donderdag 5 september vond de opening van het theaterseizoen plaats. Samen met Milou Adjanga en An Hackselmans gaf onze directeur, Thomas Drissen, tijdens de Staat van het Theater de openingsspeech van het nieuwe theaterseizoen. Drissen gaf daarbij een reflectie over de kracht van de cultuur en kunst in een gepolariseerde samenleving. En deed tijdens de Staat van het Theater ook een bevlogen oproep.