Na de zomer te laat: waarom je nu in actie moet komen in jouw gemeente

Lees meer nieuws

De gemeenteraadsverkiezingen van 2026 lijken nog ver weg, maar dat is het niet. Verkiezingsbeloftes worden niet last-minute geschreven, maar maanden van tevoren vastgelegd. Wil jij dat een eerlijke betaling en goede voorzieningen prioriteit wordt jouw gemeente? Dan moet je nú in actie komen.

Wat gebeurt er de komende maanden?

  • Voor de zomer – partijen schrijven hun verkiezingsprogramma’s
    Op dit moment zijn politieke partijen bezig met het opstellen van hun plannen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2026. Dit is hét moment om invloed uit te oefenen: partijen staan open voor input en zoeken naar thema’s die ze kunnen opnemen in hun programma.

  • Na de zomer – de plannen worden definitief
    Tijdens de ledenvergaderingen in het najaar stemmen de leden van politieke partijen over hun verkiezingsprogramma’s. Dit betekent dat je na de zomer nauwelijks nog wijzigingen kunt aanbrengen. Wat dan vastligt, vormt de basis voor hun campagne en latere onderhandelingen.

  • Begin 2026 – campagnes en coalitievorming
    Vanaf januari gaan partijen campagne voeren met de plannen die nu worden geschreven. Na de verkiezingen worden de vastgestelde verkiezingsprogramma’s gebruikt als leidraad voor coalitieonderhandelingen en het schrijven van een nieuw bestuursakkoord. Als cultuur op dit moment geen stevige plek krijgt, wordt het in de komende bestuursperiode veel moeilijker om beleid te beïnvloeden.

Wil je dat cultuur een politieke prioriteit wordt? Dan is nú het moment om in actie te komen.

Wat kun jij vandaag al doen?

  • Stuur een e-mail naar lokale partijen die hun programma’s schrijven

    Geef aan waarom cultuur, werkplekken en eerlijke betaling belangrijk zijn voor jouw gemeente. Jouw ervaring als werkende in de culturele en creatieve sector biedt een uniek perspectief wat niet altijd bekend is bij de commissie die het programma schrijft. Zorg voor een korte maar krachtige boodschap, die makkelijk over te nemen is. 

  • Zoek contact met partijleden of werkgroepen die zich bezighouden met cultuur

    Veel partijen organiseren bijeenkomsten om input te verzamelen – zorg dat jij daar aanwezig bent. Je kunt een partij vragen of- en wanneer zij een bijeenkomst organiseren, of een kijkje nemen op de website. Zijn er in jouw gemeente debatcentra of podia die avonden over cultuur organiseren? Laat daar dan ook van je horen. 

  • Werk samen met andere makers om een gezamenlijke oproep te doen

    Is er in jouw gemeente sprake van ruimtegebrek of wordt er bezuinigd op cultuur? Dan ben je niet de enige die daar last van heeft! Verenig je met collega’s uit de sector en laat jullie stem horen. Hoe meer geluid jullie maken, hoe groter de kans dat cultuur onder de aandacht komt bij de juiste mensen. 

 Lobby is geen last-minute actie. Wil je dat cultuur de komende bestuursperiode een speerpunt wordt? Dan moet je nu aan tafel zitten. Meer weten? Bestel of download gratis: Leer Lobbyen in één Dag. Een praktisch boek met toegankelijke theorie, toepasbare tips en concrete stappenplannen om effectief te lobbyen voor een sterkere culturele en creatieve sector.


Vorige
Vorige

Creatieve professionals aan de slag met ‘Leer Lobbyen in één Dag’

Volgende
Volgende

Invloed op de gemeenteraad: drie manieren om gehoord te worden