Invloed op de gemeenteraad: drie manieren om gehoord te worden
Lees meer nieuws
Wil je iets veranderen in jouw stad of dorp? De gemeenteraad is dé plek waar besluiten worden genomen over de investeringen, werkplekken en Fair Pay in de culturele en creatieve sector. Gelukkig zijn er meerdere manieren om als professional invloed hierop uit te oefenen, ook als je géén ervaring hebt met lobbyen. Om je op weg te helpen bespreken we drie krachtige vormen van lokale lobby die je vandaag al kunt inzetten.
1. Spreek in bij een raadsvergadering
Inspreken tijdens een gemeenteraadsvergadering is een directe manier om je stem te laten horen. Raadsleden luisteren naar jouw verhaal, en je kunt hen letterlijk confronteren met wat er speelt. Dat werkt – als je het goed voorbereidt.
Drie tips om effectief in te spreken:
Bereid je verhaal goed voor en onderbouw waar mogelijk met feiten en cijfers. Vertel wat het beleid voor jou betekent, en koppel dat aan de bredere context.
Kijk op de raadsagenda of er onderwerpen zijn waar je jouw verhaal slim aan kunt ophangen. Je kunt ook contact opnemen met de griffie om te vragen of jouw thema binnenkort aan bod komt.
Zorg voor goede nazorg. Bereid je voor op vragen van raadsleden, en stuur na afloop een korte mail met je verhaal of samenvatting en je contactgegevens. Zo houd je de deur open voor vervolgcontact.“
Tijdens de inspraak tegen de verhuizing van de Rietveld Academie kwamen we met cijfers,” vertelt Nelly Voorhuis. “De verhuizing zou 6 miljoen extra kosten. Dat maakte meer indruk dan alleen een emotioneel verhaal.”
2. Nodig raadsleden uit bij jouw werkplek of evenement
Raadsleden zijn nieuwsgierig en willen laten zien dat ze er zijn voor de stad of dorp. Nodig ze uit zodat ze kennismaken met jouw organisatie of werkplek – en zodat ze met eigen ogen kunnen zien wat er op het spel staat.
Twee manieren om dat effectief te doen:
Organiseer een rondleiding op de werkvloer. Laat raadsleden praten met makers, medewerkers of deelnemers. Toon wat jouw werk betekent voor de stad en de mensen die er wonen.
Geef raadsleden een actieve rol bij een activiteit. Denk aan een panelgesprek, een korte speech of deelname aan een open gesprek met het publiek. Dat vergroot hun betrokkenheid én zichtbaarheid.
“Ik nodigde raadsleden uit om te kijken in ons atelier,” vertelt beeldend kunstenaar Wilma Vissers. “Dat heeft veel veranderd. Ze bellen mij nu zelf met vragen over cultuur.”
In Leer Lobbyen in één Dag vertelt Wilma hoe zij raadsleden informeerde en mobiliseerde toen haar atelier dreigde te sluiten. Let op: Raadswerk is een parttime functie en wordt vaak gecombineerd met een baan of zelfstandige praktijk. Tussen het lezen van tientallen documenten per week blijft er soms weinig ruimte over voor externe uitnodigingen. Stuur je uitnodiging dus ruim van tevoren, en zorg voor een heldere mail waarin je de rol, datum, locatie en inhoud duidelijk benoemt.
3. Lever input via informele gesprekken of beleidsmomenten
Je hoeft niet te wachten op een debat. Informele gesprekken, koffieafspraken of netwerkmomenten zijn net zo waardevol. Zeker als je ze koppelt aan beleidsmomenten, zoals de kadernota of subsidie-evaluatie.
“Een goede timing is alles,” zegt Jeroen van der Veer, fractievoorzitter van Sociaal Hoorn. “Kom in actie als de kaders voor volgend jaar worden vastgesteld – dan is er nog ruimte om dingen aan te passen.”
In Leer Lobbyen in één Dag geeft gemeenteraadslid Jeroen tips over hoe en wanneer je het beste kan lobbyen bij de gemeenteraad.
Wil je jouw plek in de gemeente zichtbaar maken en invloed uitoefenen op gemeentelijk beleid? Ons e-book ‘Leer Lobbyen in één Dag’ helpt je hierbij. – Inclusief tips, video’s en inspirerende verhalen uit het veld.