Van verhaal tot strategie: Hoe zet je jouw doel om naar impact?

Lees meer nieuws

Jij hebt een belangrijk verhaal. Je ziet een probleem in jouw beroepspraktijk of directe omgeving en weet dat er iets moet veranderen. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw boodschap daadwerkelijk iets in beweging zet? Hoe verander je een goed idee in een effectieve lobbystrategie? Wij geven je vijf tips.

1. Begin bij het einde: Wat wil je bereiken?

Elke succesvolle strategie begint met een duidelijk doel. Wil je meer betaalbare werkplekken voor makers? Wil je dat cultuur hoger op de politieke agenda komt? Hoe concreter je doel, hoe beter. Een goed lobbydoel is realistisch en meetbaar. Zorg dat je doel niet te groot wordt, dat houdt het overzichtelijk. Meerdere kleine doelen kunnen toewerken naar één groter doel.

2. Wie beslist erover?

Lobbyen draait om invloed uitoefenen op de juiste personen. Gemeenteraadsleden, wethouders of ambtenaren kunnen allemaal beslissingen nemen die jouw werk beïnvloeden. Voordat je begint met lobbyen is het belangrijk dat je uitzoekt bij wie je moet zijn. Breng vervolgens in kaart hoe deze persoon (of diens achterban) tegen jouw onderwerp aankijkt en denk na over wat diegene voor jou kan betekenen.

3. Wat is jouw verhaal?

Mensen worden overtuigd door een sterk verhaal. Naast betrouwbare feiten en cijfers is een pakkend narratief belangrijk. Alleen op die manier blijft de boodschap hangen. Maak je boodschap concreet: wat betekent dit probleem voor jou en je collega’s? Maak duidelijk wat het maatschappelijk belang is. Lobby gaat niet alleen om jou, maar juist ook om het grotere verhaal.

4. Kies je strategie: Welke middelen zet je in?

Je kunt op verschillende manieren invloed uitoefenen. Eén-op-één gesprekken met raadsleden, het schrijven van een opiniestuk, het starten van een petitie of samenwerken met anderen in de sector. De sleutel? Kies de aanpak die past bij jouw doel en beschikbare tijd. Je kunt verschillende voorbeelden vinden van lobbyacties in ons e-book: Leer Lobbyen in één Dag.

5. Actie ondernemen en volhouden

Lobby is geen eenmalige actie, maar een proces van de lange adem. Volg op wat er gebeurt, stuur bij waar nodig en blijf zichtbaar. Laat politici merken dat dit thema niet zomaar verdwijnt en investeer in relaties met bondgenoten.

Wil je aan de slag?


Vorige
Vorige

Invloed op de gemeenteraad: drie manieren om gehoord te worden

Volgende
Volgende

CreativeRoadz: 'Je staat er als creatieve freelancer niet alleen voor'