CreativeRoadz: 'Je staat er als creatieve freelancer niet alleen voor'

Lees meer nieuws

Je eigen tarieven bepalen. Omgaan met onzekerheid. Onderhandelen. Zorgen voor nieuwe klussen. Hoe pak je dat aan als creatieve freelancer? Tijdens het kennis- en netwerkevent CreativeRoadz stonden deze thema’s centraal.

Foto door Melanie Marsman (CreatievRoadz 2025). Dagvoorzitter Marijke Roskam en spreker Elten Kiene tijdens de startsessie van CreativeRoadz in een volle theaterzaal in Neude 11.

“Hé, wat leuk je te zien. Wat houdt jou op dit moment bezig?”
“Nou, eh, ja, ik ben net klaar met mijn tour. Dus ja…”
“Net klaar met je tour. Dat is toch al een paar maanden geleden?”
“Ja, maar, ik eh…ben me nog aan het herbezinnen. Ja, dat is het. Even tijd voor mezelf.”
“Je hebt dus niks te doen?”

Een spierwitte agenda. Het is een bekend en bij tijden beangstigend fenomeen voor menig freelancer. Een week of twee weken is te overzien. Maar als de leegte langer aanhoudt, wordt het spannend. Ook acteur Hanna van Vliet (van haar komt deze korte dialoog) kampt hiermee. Het doet iets met je zelfbeeld, vertelt ze. Het werk ligt dicht bij haar identiteit. Een afwijzing, of het uitblijven van een opdracht, kan dat zelfbeeld een flinke tik geven. Ondermijnende overtuigingen als ‘ik ben niet goed genoeg’, ‘ik doe er niet meer toe’ of ‘nu hebben ze door dat ik het niet kan’ duiken dan al snel op. In Hanna’s geval zorgde het er in het verleden ook voor dat ze aan haar eigen normaal zo rotsvaste overtuigingen ging twijfelen. Bijvoorbeeld toen de geldnood opliep en er via haar agent een relatief simpele, maar o zo lucratieve klus voor een vliegtuigmaatschappij voorbijkwam.

“Ga staan voor je werk, jij bent het waard”

Dorine | Muzikant en deelnemer CreativeRoadz

Authentiek blijven? Veroorzaak micro-revoluties

Met keynote-spreker Hanna van Vliet start de eerste editie van CreativeRoadz: een event voor schrijvers, muzikanten, regisseurs, acteurs, beeldend kunstenaars, illustratoren, marketeers, circusartiesten en meubelmakers. Iedereen die zichzelf ziet als freelancer in de creatieve sector, is welkom. Het zijn ondernemers die vaak alleen werken. En die naast hun creatieve beroepspraktijk ook de zakelijke kant moeten runnen. Sparren met collega’s en aan de slag gaan tijdens workshops van gelijkgestemden is dan prettig. Dat blijkt ook uit de aanmeldingen. Het event is uitverkocht.

“Over het mentale aspect van ondernemerschap wordt niet vaak gepraat. Daarom ben ik hier. Want je staat er wél alleen voor.”

Lisanne | Meubelontwerper en deelnemer CreativeRoadz

Met blauwe, groene en oranje bladen kiezen deelnemers ieder drie workshops, met onderwerpen variërend van presentatievaardigheden, financiering, het toepassen van AI tot en met de mentale kant van ondernemerschap. Om het publiek op te warmen, start Hanna met een verhaal over haar eigen ervaringen.

Foto door Melanie Marsman (CreativeRoadz 2025). Keynote-spreker Hanna van Vliet en dagvoorzitter Marijke Roskam.

Bijvoorbeeld dat ze, ondanks haar activistische karakter, soms klussen aanneemt die niet een-op-een passen bij haar idealen. De klus voor de vliegmaatschappij skipte ze, maar ze vervulde bijvoorbeeld wel een bijrol in een serie van Amerikaanse makelij. Binnen zo’n opdracht probeert ze dan alsnog een microrevolutie te veroorzaken. In dit geval: meer vrouwelijke verzetsstrijders in de serie (wat lukte!). De boodschap: wees niet bang voor klussen die niet helemaal aan jouw perfecte plaatje voldoen, maar kijk hoe je daar alsnog iets voor jezelf uit kunt halen.

“In plaats van te wachten op een nieuwe klus, pak ik nu liever zelf de telefoon.”

Bartho | Acteur en deelnemer CreativeRoadz

Een gezond gesprek over geld

Tijdens de lunch zoeken freelancers uit verschillende disciplines elkaar op. Delen helpt: ideeën, doelen, plannen en hobbels komen uit je hoofd en worden daardoor duidelijker. Eén van de gespreksonderwerpen die vaker terugkeert: steek ik mijn tijd in mijn eigen, autonome werk, of juist in lucratieve, betaalde klussen?

Werken vanuit idealen in plaats van geld geeft ook vrijheid, vertelt Hanna van Vliet daarover tijdens haar keynote. Zij werd bekend door Anne+, een internationaal succesvolle serie die in eerste instantie gemaakt werd door een groep bevlogen makers. Daarvoor moet je stevig in je schoenen staan, een duidelijk plan hebben én een manier om geld te genereren. Want om de serie te schieten waren middelen nodig, en er moest ook gegeten worden. Crowdfunding en een rol in een reclame voor een bouwmarkt boden daarvoor in Hanna’s geval de oplossing.

“Ik wil een eigen album opnemen. Maar door mijn werk in opdracht komt het er niet van.”

Roos | Muzikant en deelnemer CreativeRoadz

Spoken-word-artiest Elten Kiene bouwde zijn beroepspraktijk in eerste instantie op naast bijbaantjes. Werkte daarbij op allerlei plekken, maar zorgde wel steeds voor een duidelijke visie op wat hij wilde bereiken. Het geld dat hij verdiende, spaarde hij op. Zo heeft hij nu altijd een buffer om op terug te vallen. Bovendien breekt hij een lans voor het doen van commerciële klussen. Commercieel wordt vaak gezien als een vies woord onder creatieven, merkt hij op. Terwijl er in zijn visie niets mis is met commercieel werken. Zo lang het past bij je waarden, en zo lang je er fatsoenlijk voor wordt betaald. Het zorgt namelijk voor ruimte voor eigen, autonoom werk.

Foto door Melanie Marsman (CreativeRoadz 2025). Spreker Elten Kiene in gesprek met het publiek.

Je staat er niet alleen voor

Druk in gesprek stommelen de deelnemers naar de workshopruimtes. En dat dan drie keer. Best intensief, vindt animator Jeff na afloop van de eerste twee workshops. Hij praat met er met een collega over door. Wat onder meer opvalt: je staat er als creatieve professional niet alleen voor. In de sector zijn veel verschillende organisaties voor creatieve zelfstandigen zoals hij. Platform ACCT werkt aan een betere arbeidsmarktpositie. De Creatieve Coalitie komt op voor zzp’ers in de culturele en creatieve sector door o.a. lobby te voeren richting Den Haag. Cultuur+Ondernemen is er voor ondernemerschaps- en financieringsadvies. DEN helpt bij een digitale transformatie. En Mores is er als steun- en adviespunt
grens­overschrijdend gedrag voor de culturele, creatieve en mediasector. Alle vijf boden ze tips en advies op het inspiratieplein en tijdens de workshops van CreativeRoadz.

“Ik ben dus niet de enige die tegen dit soort dingen aanloopt.”

Je leven lang ontwikkelen. Ja, dat klinkt makkelijk. Tenminste, voor mensen die in loondienst werken. Maar voor freelancers is dat niet bepaald gesneden koek, terwijl het voor hen net zo broodnodig is om steeds weer nieuwe paden te ontdekken of om hun ondernemerschap-skills te ontwikkelen. Marketeer en acteur Lisanne blikt terug op de dag met een glimlach. Blij dat ze er was, veel gelijkgestemden ontmoet. En: vol goede moed en met een duidelijk plan terug naar huis.

Foto door Melanie Marsman (CreativeRoadz 2025). Deelnemers Creative Roadz in gesprek met elkaar.

Uitverkochte eerste editie

CreativeRoadz is een initiatief van De Creatieve Coalitie, Platform ACCT en Cultuur+Ondernemen.

Hanna van Vliet, Thomas Drissen, Elten Kiene en dagvoorzitter Marijke Roskam warmden de aanwezigen op met hún ervaringen op het gebied van ondernemerschap.

Aanwezigen namen vervolgens deel aan workshops over ondernemerschap en financiering, over presentatie- en onderhandelingstechnieken, over het toepassen van AI, over kunst, beleid en politiek en over duurzame carrièrepaden.

Ook het uitwisselen van ervaringen met andere freelancers – tijdens de lunch en tijdens de borrel na afloop – was onderdeel van dit event.

Foto door Melanie Marsman (CreativeRoadz 2025). Thomas Drissen - directeur De Creatieve Coalitie - verwelkomt de deelnemers van CreativeRoadz.


Vorige
Vorige

Van verhaal tot strategie: Hoe zet je jouw doel om naar impact?

Volgende
Volgende

Tweede Kamer en staatssecretaris steggelen over btw op cultuur, maar terugkrabbelen ‘is geen optie’