Eerste ketentafels klaar: zes sectoren kunnen overstappen naar Fair Pay

Het is voor veel werkenden een mijlpaal. Vanaf nu zijn de instrumenten van zes (deel)sectoren te gebruiken om concrete invulling te kunnen geven aan Fair Pay. Indien je als zzp’er of werknemer conform deze tariefrichtlijnen en arbeidsvoorwaarden wordt betaald, weet je dat dit een eerlijke betaling betreft. De voorstellen van deze zogenoemde ‘ketentafels’ dienen als voorbeeld voor instellingen, fondsen, gemeenten en opdrachtgevers.

Afgelopen jaar hebben diverse gesprekstafels (‘ketentafels’) tussen werkenden en werkgevers plaatsgevonden met het doel om tot een concrete invulling te komen van het begrip Fair Pay. Instellingen of fondsen die van de Rijksoverheid cultuursubsidie ontvangen moeten vanaf 2025 Fair Pay doorvoeren voor werkenden. Tot nu toe was het voor vrijwel geen enkele deelsector duidelijk wat een ‘eerlijke betaling’ inhield.

De ketentafels moesten daar verandering in brengen. Deelnemers aan deze gesprekstafels hebben het afgelopen jaar diverse gesprekken gevoerd over wat Fair Pay concreet betekent in hun beroepspraktijk. Voorafgaand aan deze gesprekken hebben werkenden in samenwerking met De Creatieve Coalitie een meerdaagse onderhandelingstraining van trainingsbureau &FLUENCE gevolgd. Zes van deze ketentafels zijn nu klaar en stellen hun tien voorstellen nu beschikbaar. Indien je als werkende conform deze tariefrichtlijnen en arbeidsvoorwaarden werkt, weet je zeker dat je eerlijk betaald wordt.

Welke (deel)sectoren zijn nu klaar?

Hoewel sommige sectoren nog bezig zijn met de inhoudelijke concretisering van Fair Pay, zijn zes branches er inmiddels uit. Zij hebben ondermeer berekend welke opslag je als zzp’er moet rekenen bovenop het cao-loon, of welke tarieven je in rekening moet brengen binnen verschillende fases van je carrière. De volgende beroepsdisciplines zijn tot een voorstel gekomen: Popmusici, Letterenorganisaties, Archeologie, Cultuur, Marketing en Communicatie, Freelance Klassieke Musici, Kunstprofessionals in Cultuureducatie en Amateurkunst.

Waar kan ik de resultaten vinden?

Een overzicht van de diverse voorstellen om te komen tot een concrete invulling van Fair Pay kun je per ketentafel in onderstaand overzicht vinden. Wacht niet af en controleer of jij ook Fair Pay werkt.👇

Noot: De praktijkinstrumenten van de ketentafels vormen een aanvulling op het landelijke onderzoek naar de ‘meerkosten van Fair Pay’. In dat onderzoek wordt 2022 als peiljaar voor cao’s en andere beloningsrichtlijnen genomen. Voor meer actuele informatie ga je naar fairPACCT.


Vorige
Vorige

Terugblik 2023: negen culturele en creatieve wapenfeiten

Volgende
Volgende

Fair pay vereist extra sectorbrede investering