Lancering DeAansluitwijzer.nl: vind jouw belangenbehartiger in de sector

Vanaf vandaag kunnen zzp’ers of werknemers binnen enkele stappen de perfecte belangenbehartiger vinden met de komst van DeAansluitwijzer.nl. Deze tool is de eerste in zijn soort en moet de drempel voor de ruim 300.000 werkenden in de culturele en creatieve sector verlagen om zich aan te sluiten bij een beroepsorganisatie, regionaal netwerk of vakbond. Een verenigde culturele en creatieve sector is juist nu belangrijker dan ooit. Eén op de vier zzp’ers is inmiddels aangesloten bij een belangenorganisatie. 

DeAansluitwijzer.nl matcht ruim zeventig culturele en creatieve beroepen met meer dan veertig belangenorganisaties en is bruikbaar voor zowel zzp’ers als mensen in loondienst. Niet eerder werd in Nederland een dergelijke tool ontwikkeld. Thomas Drissen, directeur van De Creatieve Coalitie: “Juist nu is het belangrijk dat werkenden zich aansluiten. Des te meer mensen dat doen, des te meer impact voor de sector kan worden gemaakt.” 

Tienduizenden werkenden in de culturele en creatieve sector zijn inmiddels al aangesloten bij een beroepsorganisatie, regionaal netwerk of vakbond. Leden geven aan dat een lidmaatschap bijdraagt aan het verbeteren van hun inkomen en het ontwikkelen van hun eigen beroepspraktijk. Ook zijn zij daardoor beter geïnformeerd. “Het organiseren en bundelen van krachten is van essentieel belang in een sector met erg veel flexibel werk en met veel zzp’ers”, zegt Ronald Gijsbertsen, directeur van de Kunstenbond. “Zonder sterke verenigingen worden werkenden tegen elkaar uitgespeeld en blijven de tarieven laag.” 

Lidmaatschap van een belangenorganisatie draagt bij aan het verbeteren van de bestaanszekerheid van de sector als geheel. Eerder constateerden wetenschappers al dat werk en inkomen in de culturele en creatieve sector ‘zeer scheef’ verdeeld zijn en dat er ‘weinig werk- en inkomenszekerheid’ geboden wordt. De onderzoekers stellen vast dat er sprake is van een ‘imperfecte markt’. 

DeAansluitwijzer.nl is een initiatief van De Creatieve Coalitie. De Creatieve Coalitie is de koepelvereniging van ruim veertig beroepsorganisaties, regionale netwerken en vakbonden in de culturele en creatieve sector. Ben jij benieuwd geworden welke belangenorganisaties het beste bij jou passen? Ga naar www.deaansluitwijzer.nl en sluit je aan. Want samen staan we sterker.

Vorige
Vorige

Monitor Creatieve Industrie 2024: een groeiende sector, maar positie van werkenden verdient aandacht

Volgende
Volgende

‘Hoog aandeel 65+'ers werken in de culturele sector’