‘Hoog aandeel 65+'ers werken in de culturele sector’

De culturele sector kent relatief veel pensioengerechtigden die blijven werken, de zogeheten ‘doorwerkers’. Dat blijkt uit een analyse van ABN AMRO op basis van data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook blijkt, dat een groeiend aandeel doorwerkers ervoor kiest om na de pensioengerechtigde leeftijd door te werken als zzp’er.

Het aantal doorwerkers op de totale arbeidsmarkt neemt flink toe. De groep pensioengerechtigden in de werkende beroepsbevolking bestond eind vorig jaar uit 236.000 personen. In 2013 waren dit er nog 185.000. De stijging is opzienbarend omdat mensen sindsdien 1 jaar en 9 maanden langer moesten werken vanwege een verhoging van de AOW-leeftijd.

Eén na hoogste aandeel

De sector met het hoogste aandeel doorwerkers bevindt zich in de agrarische sector met 7%. Direct daarna volgen werkenden in de sector ‘cultuur, sport en recreatie’ met 6,6%. Het totaalaantal pensioengerechtigde zzp’ers dat bij de KvK staat ingeschreven is de afgelopen tien jaar meer dan verdrievoudigd. Eerder werd al bekend dat ruim een kwart van alle werkende beeldend kunstenaars ouder is dan 65 jaar. Dat is het hoogste percentage van alle beroepsgroepen.

‘AOW-uitkering vormt soms een basisinkomen’

Voor Peter van den Bunder, belangenbehartiger bij de Kunstenbond, komen de cijfers niet geheel als een verrassing: “Kunstenaars stoppen niet. Zelfstandigen werken gemiddeld langer door en die zijn oververtegenwoordigd in de culturele en creatieve sector. Het bereiken van de AOW-leeftijd is voor sommigen zelfs een carrière-impuls omdat de AOW-uitkering een basisinkomen verschaft en een stabieler inkomen dan daarvoor. Deze cijfers zeggen dus ook iets over de precaire en onregelmatige inkomenssituatie van voor de pensionering.”

Vorige
Vorige

Lancering DeAansluitwijzer.nl: vind jouw belangenbehartiger in de sector

Volgende
Volgende

Onderzoek: wat we (niet) weten over de culturele en creatieve sector