Wat betekent Prinsjesdag financieel voor mij?

euros

20 september 2023

Ieder jaar op Prinsjesdag maakt de regering de Miljoenennota en de Rijksbegroting bekend. Hierin staat hoeveel geld de regering het komende jaar voor de verschillende plannen beschikbaar stelt en waar dat geld vandaan komt. Deze plannen hebben invloed op alle Nederlanders. In dit artikel leggen wij uit hoe deze plannen financieel impact hebben op jouw portemonnee als werkende in de culturele of creatieve sector.

Vanwege de val van het kabinet wordt deze Prinsjesdag gezien als ‘beleidsarm’. Dat wil zeggen dat het aantal wijzigingen ten opzichte van vorig jaar, of het regeerakkoord, relatief bescheiden is. Toch zijn er een aantal algemene én specifieke maatregelen genomen die invloed hebben op jouw huishoudboekje.

Algemene maatregelen

  • Het kindgebondenbudget gaat flink omhoog. Deze toeslag is voor ouders met een laag- of middeninkomen. Wanneer je één of meer kinderen hebt en hier recht op hebt, kan deze toeslag met vele honderden euro’s per kind hoger uitvallen.

  • De arbeidskorting stijgt met maximaal 115 euro. Op deze korting heb je recht bij loon, winst uit een onderneming of resultaat uit overige werkzaamheden tot circa een modaal inkomen. Daarna bouwt deze korting stapsgewijs af.

  • De huurtoeslag gaat omhoog met maximaal 416 euro op jaarbasis. Daarentegen daalt de maximale zorgtoeslag van 154 euro naar maximaal 127 euro per maand.

  • Je zorgpremie stijgt volgend jaar waarschijnlijk met circa 12 euro per maand. Het demissionaire kabinet houdt er rekening mee dat Nederlanders volgend jaar gemiddeld 1.800 euro uitgeven aan hun zorgverzekering. Tevens worden alcoholische dranken en tabak duurder.

  • Hogere inkomens gaan over een groter deel van het salaris 49,5 procent inkomstenbelasting betalen. De grens ligt volgend jaar bij een inkomen vanaf 76.000 euro.

  • De koopkracht van de gemiddelde Nederlander gaat volgend jaar er met 1,7% op vooruit. Wel zijn er flinke verschillen in koopkrachtontwikkeling tussen groepen. Het betreft immers een gemiddelde én een voorspelling.

Specifieke maatregelen als zzp’er

  • De mkb-winstvrijstelling daalt van 14% naar 12,7%. Wanneer je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, heb je recht op deze vrijstelling. Zelfstandigen moeten volgend jaar over een groter deel van hun winst belasting betalen.

  • De zelfstandigenaftrek daalt verder. In 2024 betreft deze aftrekpost nog 3.750 euro. Je hebt als zelfstandige recht op deze aftrekpost recht als je aan het urencriterium van 1.225 uren voldoet. Eerder maakte het kabinet bekend dat dit belastingvoordeel voor zelfstandig ondernemers stapsgewijs daalt naar 900 euro in 2025. De startersaftrek blijft gelijk.

  • Het demissionaire kabinet gaat door met de strijd tegen schijnzelfstandigheid. Zo moet het in de toekomst makkelijker worden voor zzp’ers met een laag uurtarief om te bewijzen dat zij schijnzelfstandig zijn. Onder een bepaald tarief (~30 á 35 euro per uur) is een werkende in loondienst, tenzij de opdrachtgever het tegendeel bewijst.

Maatregelen culturele en creatieve sector

  • Vanaf 2025 wordt geld beschikbaar gesteld voor het mogelijk maken van Fair Pay bij Rijksgesubsidieerde instellingen en fondsen. In de nieuwe BIS-periode wordt een verplichting ingesteld aan gehonoreerde instellingen om collectieve tariefafspraken (een cao of een honoreringsrichtlijn) te maken.

  • De Regeling kunstenaarshonorarium wordt verlengd tot en met 2024. Kunstinstellingen kunnen via het Mondriaan Fonds extra bijdragen ontvangen voor het toekennen van een redelijk honorarium aan kunstenaars.

  • Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap investeert volgend jaar ruim 24 miljoen euro voor de totale arbeidsmarktagenda. Hiermee worden o.a. de ketentafels en gunstige subsidieregelingen van Platform ACCT gefinancierd.

  • De financiering van lokale omroepen wordt in de toekomst onderdeel van de Rijksbegroting. Hierdoor worden lokale omroepen onafhankelijker van gemeentebesturen. Dit komt de onafhankelijkheid en de financiële stabiliteit ten goede.

Btw-tarief op cultuur wordt niet verhoogd

  • Eén gevreesde maatregel is van tafel: het verhogen van het btw-tarief voor kunst en cultuur. Eerder kondigde het demissionaire kabinet aan dat het btw-tarief van 9% zou kunnen worden afgeschaft in 2024. Dat zou funest zijn voor zzp’ers in de culturele sector; veel culturele instellingen hebben immers geen recht op btw-aftrek. Zzp’ers zouden dan plotsklaps 12% duurder worden, zonder dat zijzelf daar een eurocent van terugzien.

  • Toch laat het ministerie van Financiën de btw niet helemaal met rust, zo blijkt uit de zogenoemde ‘beslisnota’. Het ministerie stelt dat het lage btw-tarief voor cultuur ‘onveranderd voort laten bestaan niet voor de hand ligt'. De inhoudelijke grondslag daarvoor zou liggen in een rapport van Dialogic. Dit rapport neemt echter diverse cruciale aspecten niet in ogenschouw. Bijvoorbeeld dat het afschaffen van het lage btw-tarief op cultuur een groot nadelig inkomenseffect met zich meebrengt voor zzp’ers. Veel culturele instellingen hebben immers geen recht op btw-aftrek.

  • De Creatieve Coalitie is ‘opgelucht’ dat het btw-tarief niet wordt verhoogd. Wij rekenen er op dat ook een volgend kabinet wijs kiest over het btw-tarief van boeken, kranten, concerten, theaters, circussen, bioscopen, bibliotheken, kunst en musea.