Terugblik 2024: De zeventien wapenfeiten

Lees meer nieuws

Het jaar is alweer bijna ten einde. De Creatieve Coalitie kijkt terug op een daadkrachtig, samenhorig en doldwaas jaar voor de sector en voor ons als koepelvereniging. Een jaar waarin wij gezamenlijk actie voerden tegen de verhoging van het btw-tarief, concrete stappen zetten in het realiseren van Fair Pay en een jaar waarin ‘het collectief’ van werkenden op verschillende manieren is versterkt. In dit artikel blikken wij terug op een succesvol jaar en nodigen wij jou uit om samen met ons verder te bouwen aan een sterke, verenigde sector van zzp’ers en werknemers in 2025. Juist dát is nu van groot belang.

Laten we voorop stellen; er is nog een wereld te winnen om de positie van zzp’ers en werknemers in de culturele en creatieve sector te versterken. Toch kijken wij terug op een buitengewoon effectief jaar met veel samenhorigheid. Dit was het jaar van De Creatieve Coalitie in een notendop…

Wat deden wij om de btw-verhoging tegen te houden?

  1. Wij zetten een enquête uit onder 5.100 zzp’ers en werknemers in de culturele en creatieve sector over de gevolgen van de btw-verhoging.

  2. Wij initieerden met Kunsten ‘92 het bondgenootschap #geenhogerebtw. Samen met organisaties uit de sport (KNVB, NOC*NSF), media (CPNB, NDP Nieuwsmedia), logies (Koninklijke Horeca Nederland) en aangesloten lidorganisaties voerden wij een publiekscampagne. Als bondgenootschap publiceerden wij krantenadvertenties, sociale media campagnes, organiseerden wij grootschalige acties (bijvoorbeeld tijdens Prinsjesdag) en gingen regelmatig het gesprek aan met politici en de overheid.

  3. Wij lanceerden de makerscampagne Belast Mijn Publiek Niet. Gedurende de campagne deelden 2.000 makers, artiesten, kunstenaars, mogelijkmakers en uitvoerenden hun verhaal met politici waarom de btw niet mag worden verhoogd.

  4. Wij hielden na maandenlang actievoeren, samen met de bondgenoten, de verhoging van het btw-tarief op cultuur, kunst en lezen tegen.

Wat deden wij om de positie van zzp’ers en werknemers te versterken?

  1. Wij ontwikkelden interessante tutorials voor makers. Zo kunnen beeldmakers tutorials volgen over auteursrecht en AI (net als schrijvers) en kunnen alle makers in de sector tutorials volgen over crowdfunding en over de financiële regelingen voor zzp’ers en werknemers die beschikbaar zijn.

  2. Wij zetten een enquête uit onder 1.250 zzp’ers over het wetsvoorstel verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering. De resultaten van de enquête en de consultatiesessies hebben wij vertaald naar een brief en vervolgens gedeeld met het kabinet. Uiteindelijk heeft het kabinet toegezegd het wetsvoorstel te wijzigen op basis van de kritiek.

  3. Wij schreven een uitgebreide brief naar de formateur en de formerende partijen met tal van voorstellen om de positie van zzp’ers en werknemers in de sector te versterken.

  4. Wij gingen de sociale dialoog aan om ervoor te zorgen dat op termijn (bindende) afspraken komen tussen werkverschaffers en werkenden over Fair Pay, en zo tot een sectoraal convenant te komen.

  5. Wij gingen het gesprek aan met minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken & Werkgelegenheid) over de positie van zzp’ers in de culturele en creatieve sector. De minister nam deze zorgen dusdanig serieus dat hij diverse gesprekken over het zzp-dossier heeft aangekondigd.

  6. Wij organiseerden verschillende bijeenkomsten, waaronder een nieuwjaarsreceptie met de Kunstenbond, een makerscafé over het cultuurbeleid met Kunsten ‘92, een evenement over samenwerking in de culturele sector met Platform BK, een bijeenkomst voor zzp’ers uit het Noorden met Mooiedingenmakers en een themacafé over kunstenaarssubsidies.

  7. Wij publiceerden een blauwdruk voor gemeenten om de stem van makers beter te verankeren in het lokale beleid. Dit vanuit de gedachte; niets over ons zonder ons.

  8. Wij publiceerden 36 inhoudelijke artikelen over actuele ontwikkelingen, wet- en regelgeving, lobby en relevante informatie voor werkenden in de sector.

Wat deden wij om de collectieve belangenbehartiging te versterken?

  1. Wij ontwikkelden een tutorialaanbod voor aangesloten lidorganisaties. Zo kunnen bestuursleden, werknemers en vrijwilligers van aangesloten lidorganisaties tutorials volgen over het betrekken en activeren van de achterban, opstellen van een verenigingsstrategie, strategisch onderhandelen, effectief online adverteren en het schrijven van open brieven met impact.

  2. Wij organiseerden een Academiedag voor alle bestuurders, werknemers en vrijwilligers van onze aangesloten lidorganisaties. Gedurende de dag konden lidorganisaties workshops volgen over collectieve belangenbehartiging, onderhandelen en het opstellen van een verenigingsstrategie.

  3. Wij lanceerden DeAansluitwijzer.nl. Met deze tool matchen wij tientallen beroepsdisciplines met een organisatie die voor hen opkomt. Inmiddels hebben 700 mensen al een match gevonden.

  4. Wij publiceerden een belangrijk onderzoek over wat wij wel en niet weten over de arbeidsmarktpositie van zzp’ers, samen met de Boekmanstichting, Platform ACCT en de Kunstenbond. Het onderzoek is een belangrijk naslagwerk geworden voor de sector, beleidsmakers en academici.

  5. Wij groeiden als koepelvereniging naar 46 aangesloten lidorganisaties. Van organisaties die opkomen voor muziekdocenten, muziekmanagers en componisten tot nachtcultuurmakers, poppenspelers en jonge theatermakers.

Onze missie en werkwijze

Inmiddels bestaat De Creatieve Coalitie uit 46 aangesloten beroepsorganisaties, netwerken, vakverenigingen en vakbonden. Het is onze missie om de erkenning en waardering van iedereen die werkzaam is in de culturele en creatieve sector te verbeteren. Dat doen wij door samen met één stem te spreken namens de werkenden in de sector en door het professionaliseren van de collectieve belangenbehartiging en de sociale dialoog.

Dit betekent dat wij het volgende doen. Wij…:

  • Halen kennis op bij onze aangesloten lidorganisaties over wat er speelt onder zzp’ers en werknemers;

  • Delen kennis over bijvoorbeeld belangrijke wet- en regelgeving met onze aangesloten lidorganisaties;

  • Professionaliseren aangesloten lidorganisaties door hen een cursus- en trainingsaanbod aan te bieden;

  • Organiseren fysieke en online bijeenkomsten om de dialoog tussen aangesloten lidorganisaties en netwerken van werkenden te versterken;

  • Voeren, waar nodig, het woord namens de aangesloten lidorganisaties richting politiek, overheden, brachenverenigingen en grote opdrachtgevers;

  • Versterken de organisatiebereidheid onder zzp’ers en werknemers door hen voor te lichten over collectieve belangenbehartiging en nut en noodzaak om je als professional ergens bij aan te sluiten.

Werk jij voor een organisatie die opkomt voor werkenden in de sector? Word lid en sluit je aan bij onze beweging.

Woord van dank

Wij willen onze lidorganisaties, stakeholders en bondgenoten bedanken voor de fantastische samenwerking en wensen iedereen die werkzaam is in onze sector fijne feestdagen en een gezond en gelukkig nieuwjaar. Wij spreken elkaar gauw.

Hartelijke groet, het team en het bestuur van De Creatieve Coalitie,

Anne, Bert, Erwin, Dorine, Fiene, Koen, Maarten, Max, Neeltje, Renee, Ronald, Susanne en Thomas


Vorige
Vorige

CreativeRoadz: Nieuw evenement brengt creatieve freelancers samen

Volgende
Volgende

Belast mijn publiek niet: 2.000 verhalen gedeeld met politici