Rapport: handvatten om schijnzelfstandigheid tegen te gaan

In de culturele sector zijn zelfstandige professionals alomtegenwoordig. Dat leidt tot financieel kwetsbare posities voor werkenden, door grote concurrentie, onregelmatige inkomsten en beperkte sociale bescherming. De situatie van zzp’ers kan in veel gevallen worden verbeterd door hen in dienst te nemen, maar er zijn obstakels die dat bemoeilijken voor opdracht- en werkgevers. Deze drempels en meerkosten zijn nu onderzocht. Daarnaast werden handvatten in kaart gebracht. 

Het onderzoeksrapport ‘De Stap Naar Goed Werkgeverschap’ werd uitgevoerd door DSP in opdracht van Platform ACCT. Het onderzoek identificeert drie typen belemmeringen om zzp’ers in dienst te nemen. Allereerst zijn er financiële drempels. Organisaties maken andere type kosten kosten wanneer zij iemand in dienst namen in plaats van inhuren op zzp-basis. Naast het salariscomponent, maken organisaties ook kosten voor directe en indirecte verplichtingen die gepaard gaan met werkgeverschap, zoals ziekteverlof en ontslagvergoedingen.

Ten tweede, worden in het onderzoek organisatorische drempels geïdentificeerd. Met name voor kleinere organisaties betekent het ontwikkelen van (goed) werkgeverschap meer dan enkel het opstellen van arbeidsovereenkomsten. Het impliceert vaak een overgang van een projectgerichte structuur naar een solide instelling.

Tot slot, spreekt het onderzoek over juridische drempels. Denk aan het gebrek aan kennis over werkgeversverplichtingen en werknemersrechten, evenals beperkte flexibiliteit bij het aanbieden van opeenvolgende tijdelijke contracten.

Kansen en handvatten

De overgang van het inhuren van zzp’ers naar het in dienst nemen van mensen, brengt niet alleen uitdagingen met zich mee maar juist ook mogelijkheden. Werknemers versterken de loyaliteit en betrokkenheid binnen de organisatie, wat bijdraagt aan stabiliteit en kennisopbouw.

Het onderzoek biedt ook praktische handvatten voor organisaties om de stap te zetten van opdrachtgever naar werkgever, zelfs binnen een context van onzekere inkomsten en tijdelijke subsidies. Op deze manier kan schijnzelfstandigheid worden tegengegaan en duurzaam goed werkgeverschap worden bevorderd.

Benieuwd geworden?

👉 Lees het onderzoek: De Stap Naar Goed Werkgeverschap


Vorige
Vorige

Opinie: we moeten van Fair Practice code naar actie

Volgende
Volgende

Een formatie achter gesloten deuren: wat we wél weten