Kandidaat-Kamerleden pleiten voor betere verankering van cultuur in de wet

© Jelmer de Haas

Tijdens het Collectieve Creatieve Cultuurdebat werd duidelijk dat ook op het gebied van cultuur en creativiteit er iets te kiezen valt in het stemhokje. Hoewel alle aanwezige partijen meer werk wilden maken van het onbenutte potentieel van de culturele en creatieve sector op onze samenleving, deelden ze ook een grote zorg over de toekomst van het cultuurbeleid in Nederland. Bij het verkiezingsdebat van woensdag 15 november in TivoliVredenburg (Utrecht) waren circa 400 bezoekers aanwezig.

Het debat werd gevoerd met Jan Paternotte (D66), Mohammed Mohandis (GroenLinks-Pvda), Hanneke Steen-Klok (CDA), Peter Kwint (SP) en Frank de Gram (PvdD). Pim van Strien (VVD) kon door persoonlijke omstandigheden toch niet aanwezig zijn. Tijdens het debat gaf Mohandis aan “grote zorgen” te hebben over het cultuurbeleid van het nieuw te vormen kabinet. Paternotte sloot zich daarbij aan: "Het voelt alsof het weer het jaar 2010 is. We staan hier te praten over prachtige zaken, terwijl er misschien een sloopkogel aankomt", aldus de nummer twee van D66. Kwint pleitte daarnaast voor een eerlijk inkomen voor makers en meer aandacht voor kunst en cultuur in het onderwijs.

Eensgezindheid over verankering van cultuur

Op het thema van de wettelijke verankering van cultuur voor gemeenten waren de partijen het met elkaar eens. Nu is het nog zo dat gemeenten geen zorgplicht hebben voor cultuurbeleid, zoals dat binnenkort wel het geval is voor bibliotheken. Gedurende het debat bleek dat alle sprekers zich erin konden vinden om die wettelijke verankering (zorgplicht) wél mogelijk te maken. Ook waren alle aanwezige partijen voorstander van het behouden van het btw-tarief van 9%. De Partij van de Dieren bepleitte dat cultuur een basisbehoefte is, waar een btw-tarief van 0% passend is.

Onbenut potentieel van de sector

De rode draad tijdens het verkiezingsdebat was het onderzoeksrapport ‘in de schijnwerpers dat is opgesteld in opdracht van de Tweede Kamer. In dit rapport zetten de onderzoekers uiteen dat de culturele en creatieve sector wezenlijk kan bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke opgaven, maar dat er nog sprake is van veel onbenut potentieel. In de culturele en creatieve sector zijn circa 350.000 mensen werkzaam.

Collectief

Het Collectieve Creatieve Cultuurdebat wordt als collectief door de cultuur-, erfgoed- en creatieve sector georganiseerd. Deze samenwerking bestaat uit: Kunsten ’92 | De Creatieve Coalitie | De MuseumverenigingFIM | VSCD | NAPK | VNPF | Kunstenbond | Platform Makers | LKCA | FCI | ECF.

Het Collectieve Creatieve Cultuurdebat werd gemodereerd door Evelien Bouma, met een muzikaal optreden van Nederlandstalige elektropopartiest Roos Blufpand.

Terugkijken

Kon je niet bij het verkiezingsdebat aanwezig zijn? Of niet bij het gesprek met demissionair staatssecretaris van cultuur en media, Gunay Uslu? Dan kun je dit vanaf nu terugkijken.

👉 Kijk het verkiezingsdebat terug

👉 Kijk het gesprek met de (demissionair) staatssecretaris terug

© Jelmer de Haas

Vorige
Vorige

Dit is nodig om het Noorden op de culturele kaart te zetten

Volgende
Volgende

De Creatieve Community is gelanceerd