Doe mee aan Fair Pay: oproep aan digitale cultuurmakers en fotografen

Werk je als fotograaf in de culturele sector of werk je in de digitale cultuursector? Help dan mee om een eerlijke betaling concreet te maken. De ketentafels Digitale Cultuur en Fotografie vragen zzp’ers en werknemers om een vragenlijst in te vullen zodat een Fair Pay-norm kan worden vastgesteld. Dit is hét moment als fotograaf of digitale cultuurmaker om je uit te spreken.

Aan de zogenoemde ketentafels (gesprekstafels) zitten zowel vertegenwoordigers van opdrachtgevers als werkenden zelf. Het doel is om de positie van werkenden te verbeteren en tot concretisering te komen voor een eerlijke betaling. Instellingen of fondsen die van de Rijksoverheid cultuursubsidie ontvangen moeten vanaf 2025 Fair Pay doorvoeren. Ook steeds meer gemeenten stellen Fair Pay verplicht. Tot nu toe was het voor vrijwel geen enkele deelsector duidelijk wat ‘eerlijke betaling’ inhield.


Fotograaf? Doe mee!

Omdat Fair Pay in de culturele sector deels verplicht wordt, richt de ketentafel zich eerst op deze markt. DuPho, de beroepsorganisatie voor professionele beeldmakers, is initiatiefnemer van de ketentafel Fotografie. Max van Olden, adjunct-directeur van DuPho, roept beeldmakers daarom op om de vragenlijst in te vullen: “Om te bepalen wat een eerlijke vergoeding is, is inzicht nodig in de tijdsbesteding en de kosten van fotografen. Werk je voor opdrachtgevers in de culturele sector, zoals musea, theaters, podia, festivals of muziekscholen, dan is deze enquête voor jou. Dit is dé kans om jezelf, en je collega fotografen, te helpen aan een beter inkomen. Want hoe meer respons op de enquête, hoe beter we kunnen onderbouwen wat een eerlijke vergoeding is.”

Ben jij werkzaam als fotograaf en wil je bijdragen aan het verbeteren van je sector? Dat kan door uiterlijk 31 maart 2024 onderstaande vragenlijst anoniem in te vullen. Van Olden roept fotografen met opdrachtgevers in de culturele sector op om mee te doen: “Grijp deze kans met beide handen aan en vul hem in. We zijn je er erg dankbaar voor.” Het kost circa 15 minuten om de vragenlijst in te vullen.

Ga naar de vragenlijst voor fotografen


Digitale cultuurmaker? Doe mee!

Wanneer je werkt als zelfstandige kunstenaar of maker in de digitale cultuur, dan begeef je je in een diverse en interdisciplinaire deelsector. Je praktijk beweegt zich tussen kunst en technologie. Je draagt bij van concept tot eindproduct. Ook in deze complexe sector is het verwezenlijken van Fair Pay een streven. Daarom wordt gewerkt aan een honorariumrichtlijn voor interdisciplinaire kunstpraktijken met een digitale component.

De ketentafel Digitale Cultuur vraagt expliciet input van digitale cultuurkunstenaars- en makers. De vragenlijst kun je anoniem invullen. De vragen gaan onder andere over de eigen beroepspraktijk, welke vergoedingen je ontvangt en wat de inkomstenbronnen zijn. Marije Baalman, bestuurslid van Instrument Inventors Initiative en deelnemer aan de desbetreffende ketentafel, roept alle werkenden op om de vragenlijst in te vullen: “Wij willen een sectorbreed zicht krijgen op de situatie in de digitale cultuursector. Daarom inventariseren we nu hoe de inkomenssituatie van werkenden is én waar mensen tegenaan lopen. Om een goed beeld te krijgen moeten zo veel mogelijke stemmen en situaties daarin vertegenwoordigd worden.”

Ben jij werkzaam in een de digitale cultuursector en wil je bijdragen aan het verbeteren van je sector? Dat kan door vóór maandag 18 maart 2024 onderstaande vragenlijst in te vullen.

Ga naar de vragenlijst voor digitale cultuurmakers

Vorige
Vorige

Vijf lessen om je achterban te laten groeien 

Volgende
Volgende

Gepubliceerd: blauwdruk voor lokale belangenbehartigers