Wetsvoorstel maakt overwerken goedkoper, vrees voor perverse prikkel

Een nieuw wetsvoorstel van demissionair minister Van Gennip (Sociale Zaken) maakt het voor werkgevers gunstiger om hun medewerkers structureel te laten overwerken. Maar daardoor wordt het voor werkgevers ook aantrekkelijker om contracten af sluiten met minder vaste uren, zo waarschuwt De Creatieve Coalitie. Werknemers in de culturele en creatieve sector krijgen daardoor minder zekerheid en kunnen nóg flexibeler worden ingezet. Dit zou een verslechtering zijn van de huidige arbeidspositie.

In de culturele en creatieve sector wordt méér dan gemiddeld een beroep gedaan op de flexibele inzet van werknemers, denk aan beroepen in de podiumkunsten, audiovisuele sector en de journalistiek. Het komt in deze sectoren bovengemiddeld voor dat medewerkers structureel overwerken. Nu wordt structureel overwerk door de overheid nog ontmoedigd. Tenzij iemand een vast contract heeft van meer dan 35 uur, betalen werkgevers een hogere WW-premie bij structureel overwerk. De regering wil daar nu verandering in brengen. Het wetsvoorstel van demissionair minister Van Gennip wil deze uitzondering - de zogenoemde ‘herzieningsregeling’ - verlagen naar contracten vanaf meer dan 30 uur.

Perverse prikkel

De Creatieve Coalitie heeft de regering er op gewezen dat werkgevers hierdoor een perverse prikkel krijgen om de arbeidsduur van vaste contracten te verlagen. Juist in sectoren waar vaker sprake is van onregelmatige arbeidstijden is dit een reëel risico. Immers, komen daardoor niet alleen voltijdscontracten in aanmerking voor de lage WW-premie bij structureel overwerk, maar ook contracten van meer dan 30 uur. Dit geeft werkgevers meer flexibiliteit, maar werknemers minder zekerheid. Het wetsvoorstel zou de lasten voor werkgevers moeten verlagen met circa 16 miljoen euro per jaar.

Of het wetsvoorstel ook daadwerkelijk in de huidige vorm wordt aangenomen, is de vraag. De wet is nu ter consultatie aangeboden. Het ligt niet in de verwachting dat de wet nog voor de Tweede Kamerverkiezingen zal worden behandeld.

Lees hier de inbreng van De Creatieve Coalitie op het wetsvoorstel

⭐ Ben jij een werknemer in de culturele of creatieve sector? Kijk wat de Kunstenbond, de NVJ of FNV Media & Cultuur voor jou kunnen betekenen

Vorige
Vorige

Gunstige subsidies voor zzp’ers verlengd

Volgende
Volgende

Onderzoek: Cultuursector draagt bij aan een betere wereld