Spreek je uit: voorstellen Fair Pay open ter consultatie

Zes ketentafels van Platform ACCT hebben een cruciaal moment bereikt: zij hebben hun Fair Pay-voorstellen opengesteld ter consultatie voor alle werkenden. Afgelopen jaar hebben diverse gesprekstafels tussen werkenden en werkgevers plaatsgevonden met het doel om tot een concrete invulling te komen van het begrip Fair Pay. Nu is het moment om je als werkende uit te spreken over wat je van de voorstellen vindt.

Vanaf 2025 moeten instellingen of fondsen die van de Rijksoverheid cultuursubsidie ontvangen, Fair Pay doorvoeren voor werkenden. Tot op heden is voor vrijwel geen enkele deelsector duidelijk wat een ‘eerlijke betaling’ inhoudt. De zogenoemde ketentafels moeten daar verandering in brengen. Deelnemers aan deze gesprekstafels hebben in het afgelopen jaar diverse gesprekken gevoerd over wat Fair Pay concreet betekent in hun beroepspraktijk. Voorafgaand aan deze gesprekken, hebben werkenden in samenwerking met De Creatieve Coalitie een meerdaagse onderhandelingstraining gevolgd van trainingsbureau &FLUENCE. Zes van deze ketentafels zijn nu klaar en stellen de resultaten open ter consultatie. Het betreft de ketentafels:

Voor iedereen relevant

Per ketentafel zijn er één, twee of drie concrete voorstellen gepresenteerd, waarvan de deelnemers vinden dat dit een realistische invulling is van het begrip Fair Pay. Deze voorstellen hebben soms alleen betrekking op mensen in loondienst, soms alleen op zzp’ers. Met andere woorden: de conceptvoorstellen zijn voor alle werkenden in de desbetreffende deelsector relevant.

Hoe doe ik mee?

De voorstellen zijn nu nog in concept. De deelnemers aan deze zes ketentafels ontvangen graag van álle werkenden in deze deelsectoren input over de voorlopige resultaten. Dat doe je door dit formulier te downloaden, in te vullen en te e-mailen naar: fairpacct@platformacct.nl. Platform ACCT ontvangt bij voorkeur vóór 1 november 2023 jouw input.

Het is van groot belang om je als werkende nú uit te spreken over de conceptvoorstellen per deelsector. Ben je tevreden met de voorgestelde afspraken en tarieven, of mis je juist iets? De voorstellen kun je via bijgaande links vinden:


Vorige
Vorige

Spreek je uit over zzp-wet tegen schijnzelfstandigheid

Volgende
Volgende

Zzp’ers opgelet: controleer je modelovereenkomst