Meerderheid culturele en creatieve zzp'ers onverzekerd bij arbeidsongeschiktheid

De meeste zzp’ers in de culturele en creatieve sector geven aan nog niets geregeld te hebben voor het geval zij arbeidsongeschikt raken. Voor de minderheid die al wel iets heeft geregeld is een broodfonds de meest populaire verzekeringsvorm. Slechts 11% van alle respondenten heeft daadwerkelijk een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor de lange termijn. Dat blijkt uit een enquête onder 500 respondenten van De Creatieve Coalitie.

Het kabinet werkt aan een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers om er zeker van te zijn dat zij niet door het ijs zakken bij arbeidsongeschiktheid. Dit zal op z’n vroegst in 2027 gebeuren. Nu geeft 56% aan financieel niets te hebben geregeld voor langdurige ziekte. Hoewel de meeste respondenten wel de nut en noodzaak van een arbeidsongeschiktheidsverzekering lijken in te zien, geven velen aan het te duur te vinden of niet te weten “waar ik moet beginnen”.

Het is opvallend dat veel zzp'ers in de culturele en creatieve sector ervoor kiezen om zelf geld opzij te zetten voor moeilijke tijden, maar dit blijkt in alle gevallen onvoldoende om volledige dekking te bieden bij langdurige arbeidsongeschiktheid.

Belangrijke informatiebronnen

Uit de enquête blijkt tevens dat beroepsorganisaties en vakbonden als belangrijkste informatiebronnen worden gezien door culturele zzp'ers als het gaat om nuttige en betrouwbare informatie over arbeidsongeschiktheidsvoorzieningen.

De Creatieve Coalitie dringt er bij zzp'ers in de culturele en creatieve sector op aan om serieus na te denken over het belang van een passende arbeidsongeschiktheidsverzekering. Het is belangrijk dat zzp'ers zich bewust worden van de risico's van arbeidsongeschiktheid en tijdig actie ondernemen om hun financiële toekomst veilig te stellen. De 43 aangesloten beroeps- en belangenorganisaties van De Creatieve Coalitie bieden informatie en ondersteuning aan zzp'ers bij het maken van weloverwogen beslissingen omtrent arbeidsongeschiktheidsvoorzieningen.

Vorige
Vorige

Verhoging btw-tarief cultuur: ‘klap voor Fair Pay’

Volgende
Volgende

Fair Pay vanaf 2025 verplicht