Ga stemmen, er valt écht iets te kiezen

Er komen spannende Tweede Kamerverkiezingen aan. Diverse politieke partijen staan dichtbij elkaar in de peilingen en voor het eerst in meer dan tien jaar krijgt Nederland een nieuwe minister-president. Voor werkenden in de creatieve en culturele sector zijn deze verkiezingen ook bijzonder spannend. De plannen van verschillende partijen voor onze sector verschillen immers flink van elkaar. Woensdag 22 november valt er dus écht wat te kiezen. De Creatieve Coalitie roept alle werkenden op gebruik te maken van hun democratische kiesrecht.

Creativiteit, kunst en cultuur zijn als fundament onmisbaar in onze samenleving. Cultuur is een grondrecht van en voor iedereen. Toch geven de diverse verkiezingsprogramma’s verschillende invulling aan de rol van cultuur en creativiteit in de samenleving. Een heikel hangijzer is de btw. Uit de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s blijkt dat de meeste politieke partijen het lage btw-tarief voor kunst en cultuur willen afschaffen. Dat zou een lastenverzwaring van zeker 400 miljoen euro betekenen. Dit maakt cultuur en creativiteit structureel minder toegankelijk. Over de volgende producten en diensten zou dan ineens 12% meer belasting moeten worden afgedragen: boeken, luisterboeken, schoolboeken, kunst en fotografie, concertkaartjes, theaterkaartjes, circuskaartjes en festivaltickets.

Ook het inhuren van veel zzp’ers wordt daardoor 12% duurder. Hierdoor staat de implementatie van Fair Pay fundamenteel op het spel.

Investeren of bezuinigen?

Ook valt er iets te kiezen als het aankomt op investeringen in de culturele en creatieve sector. Enkele partijen hebben in de doorrekening van hun verkiezingsprogramma’s honderden miljoenen gereserveerd voor extra investeringen, terwijl anderen er juist voor kiezen om er op te bezuinigen. De Creatieve Coalitie riep eerder politieke partijen op om in een volgend kabinet juist tenminste 160 miljoen euro extra te investeren.

Ga stemmen!

De Creatieve Coalitie roept alle werkenden namens de 44 aangesloten lidorganisaties op om woensdag 22 november te gaan stemmen. Het is belangrijk dat de ruim 300.000 werkenden in onze sector gebruik maken van hun democratische recht om te kiezen. Om anderen hierbij aan te sporen, zijn er enkele deelbare ‘ga stemmen’ visuals in omloop en vrij te gebruiken.

Vorige
Vorige

Fair pay vereist extra sectorbrede investering

Volgende
Volgende

Impacttoets noodzakelijk voor invoering nieuwe zzp-wet