Vier adviezen om eerlijk betaald te krijgen - met Noud van de Rhee

Te veel werkenden worden niet eerlijk betaald in de culturele en creatieve sector. Maar zzp’ers en werknemers kunnen zelf ook het één en ander doen om een eerlijke betaling te realiseren. Fair Pay is niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor de sector. Noud van de Rhee, programmamanager bij Platform ACCT, deelt enkele adviezen over hoe je Fair Pay kunt realiseren.

Advies één: open communicatie

Eén van de eerste zaken die Noud benadrukt, is het belang van open communicatie met opdrachtgevers over wat een eerlijke betaling voor jou inhoudt. Hij adviseert om niet direct de confrontatie op te zoeken: “Ga in eerste instantie uit van goede intenties. Veel opdrachtgevers beschikken over (te) weinig kennis over Fair Pay.  Bereid het gesprek goed voor door je te verdiepen in je eigen beroepspraktijk en je tarief goed te onderbouwen met concrete gegevens, zoals de uitkomsten van de ketentafels.” Wil je je tarieven onder de loep nemen? Doe eens een kluscalculator om te kijken hoeveel tijd je spendeert voor een opdracht. Noud: “Als je je tarief goed kunt beargumenteren en je kunt laten zien wat het vergt om tot dit resultaat te komen, zul je zien dat veel opdrachtgevers dit begrijpen en eerder geneigd zullen zijn om met je prijs in te stemmen.”  

Advies twee: professionaliseer je beroepspraktijk

Daarnaast wijst Noud op de talloze trainingen die je kunt volgen om je eigen praktijk verder te professionaliseren. Hiervoor kun je ook financiële ondersteuning aanvragen via de regeling Werktuig PPO van Platform ACCT. “Als je onderhandelen bijvoorbeeld moeilijk vindt, dan zijn er genoeg trainingen die je kunt volgen om hier beter in te worden. Hiervoor kun je ook tenminste één derde terugbetaald krijgen, via de regeling Werktuig PPO.”  

“Als je je tarief goed kunt beargumenteren en je kunt laten zien wat het vergt om tot dit resultaat te komen, zul je zien dat veel opdrachtgevers dit begrijpen”

Advies drie: bespreek geldzaken met je ‘collega's’

”Zoek vooral ook je collega’s op,” vult Noud aan. “Anderen uit je vakgebied kunnen je vooruithelpen, je kunt een klankbord zijn voor elkaar, en zelfs samenkomen om samen de zakelijke kant van jullie beroepspraktijk te regelen. Heb je nog niet echt een netwerk opgebouwd of ben je op zoek naar kundig advies over een specifieke kwestie? Dan kan een lidmaatschap bij een belangenorganisatie je helpen. Veel organisaties kunnen je helpen met advies over Fair Pay, contracten, hulp bij je administratie, et cetera. Bovendien krijg je er een netwerk bij.’ 

Advies vier: neem je praktijk serieus

Het belangrijkste advies is volgens Noud om de zakelijke kant van je beroepspraktijk echt serieus te nemen: "Ga op zoek naar wat werkt voor jou of op welke manier het wel bij je zou passen. Kunstenaar zijn is geen keuze, dat ben je. Maar professioneel kunstenaar zijn, dat is wel een keuze. En daar komt ook een verantwoordelijkheid bij.” 

Over Noud en fairPACCT

Noud is programmamanager bij fairPACCT, een initiatief van Platform ACCT.  Het programma fairPACCT is gericht op het concretiseren van Fair Pay en Fair Practice in diverse deelsectoren in de culturele en creatieve sector. Denk bijvoorbeeld aan fotografie, archeologie of popmuziek. 


Vorige
Vorige

Monitor cultuursector: arbeidsmarkt- en zzp-beleid bron van onrust formatie

Volgende
Volgende

Opinie: we moeten van Fair Practice code naar actie