Op 13 maart 2021 is het één jaar geleden dat culturele instellingen wereldwijd hun deuren moesten sluiten vanwege corona. Om stil te staan bij dit moment wordt op zaterdag 13 maart, precies één jaar later, om 20.00 uur de kracht van cultuur getoond. In meer dan 60 landen wordt dan de internationale theaterhit ‘Wit Konijn Rood Konijn’ gespeeld van de Iraanse schrijver Nassim Soleimanpour.  Het betreft een internationale viering van inspiratie, verbeeldingskracht en het bewijs dat creativiteit altijd tegenslag kan weerstaan. Kijkers van de livestreams over de hele wereld ervaren dat je door kunst een gevoel van vrijheid kunt ervaren, zelfs tijdens een lockdown.

Wit Konijn, Rood Konijn
De tekst van het stuk zit in een verzegelde envelop. Sytske opent ter plekke op het podium, deze envelop. Met de stapel beschreven vellen in de hand begint zij, geheel onvoorbereid, aan een eerste lezing die meteen de definitieve uitvoering is. Dat geeft de kracht aan van de prilheid, het eenmalige en niet-herhaalbare van het theater.  Samen met het publiek ontdekt Sytske tijdens het lezen en spelen de inhoud van de internationale theaterhit ‘Wit Konijn Rood Konijn’ van de Iraanse schrijver Nassim Soleimanpour. Dit stuk is sinds de première tien jaar geleden in meer dan 25 talen vertaald, waaronder het Nederlands en is al duizenden keren opgevoerd. En steeds door andere acteurs. Want wie het één keer gespeeld heeft, kent het stuk, en mag het niet nog een keer spelen.

 

Creatieve Coalitie en Muiderslot

De Creatieve Coalitie slaat bij dit project de handen ineen met Rijksmuseum Muiderslot waar het oudste nog in gebruik zijnde podium staat van Nederland. In de 17e eeuw woonde dichter en schrijver P.C. Hooft in het kasteel. Hij nodigde er regelmatig creatievelingen uit voor vele avonden cultureel vermaak.  Op 13 maart zal Sytske van der Ster live vanuit de Ridderzaal in het Muiderslot met het stuk Wit Konijn Rood Konijn deze traditie voortzetten.

Volg de livestream
Het Muiderslot opent op 13 maart om 20.00 uur gratis haar digitale deuren en maakt het samen met de Creatieve Coalitie mogelijk om via een livestream dit stuk te bewonderen en vanuit huis onderdeel te worden van deze internationale happening. Aanmelden kan via https://forms.gle/JGfvkVSkc36uaUPR8 en is gratis.

Het Aurora Nova Theater in Berlijn heeft het initiatief genomen om op 13 maart stil te staan bij feit dat de meeste culturele instellingen over de hele wereld al een jaar vrijwel stil staan. Elk cultuurhuis zal in zijn eigen tijdzone om 20.00 uur starten met ‘Wit Konijn Rood Konijn’ in hun eigen taal. De kracht van theater en cultuur zal 24 uur lang over de aardbol zinderen, van New York tot Panama City, van Minsk tot Medellin, van Uppsala tot Istanbul. En in meer dan 30 Nederlandse steden.