Koningin Máxima trekt zich het lot aan van kunstenaars, dansers, musici en andere werkenden in de culturele sector.

 

Den Haag – Woensdag 1 juli 2020, bracht Hare Majesteit Koningin Máxima een werkbezoek aan de Creatieve Coalitie in theater ‘De Nieuwe Regentes’ in Den Haag. De Creatieve Coalitie is de overkoepelende belangenorganisatie voor makers en werkenden in de creatieve sector en bestaat uit 42 belangenorganisaties. Van acteurs, tot rondleiders, van technici tot jazzmuzikanten. Tijdens een ronde door de verschillende ruimtes in het theater sprak de Koningin met vertegenwoordigers van enkelen van de beroepsverenigingen aangesloten bij de Creatieve Coalitie, waarbij de problemen en oplossingen van de makers en werkenden in de sector aan de orde kwamen.

De leden van de Creatieve Coalitie vertelden de Koningin dat hun achterban kopje onder dreigt te gaan. Dit komt doordat (podium-)kunstenaars al jarenlang structureel onderbetaald worden en geen buffers hebben kunnen opbouwen om een tegenslag, als Covid-19, het hoofd te bieden.

Met dit bezoek heeft de creatieve en culturele sector aan de Koningin kunnen laten horen en zien hoe zij de huidige situatie met creativiteit en inspiratie, maar ook met grote zorg voor de toekomst, tegemoet treden.

Ruud Nederveen, voorzitter van de Creatieve Coalitie: “Hopelijk heeft Koningin nu een goed beeld over waar de culturele en creatieve sector mee worstelt. Wij zijn heel blij met haar bijzondere interesse – veel mensen in onze sector voelen zich door de regering genegeerd en verwaarloosd in de laatste maanden. Een grote opsteker dat Koningin Máxima oprechte belangstelling heeft getoond.”

Choreograaf Eva Villanueva, voorzitter van BAU, voerde het woord namens de dansers, en Cherish Menzo danste een fragment uit de solo JEZEBEL. De actrices Malou Gorter en Manouchka Zeegelaar Breeveld namens ACT, speelden een korte scene uit ‘Borgen’. De theatertechnici Vincent van der Mieden en Guus Heemskerk informeerden de koningin namens de Vereniging Buitentheaters over de situatie onder de werkenden in de techniek en theaters. Namens het PlatformBK sprak de Koningin met Koen Bartijn en Monika Dahlberg, en namens de TV/Film sector sprak ze met regisseurs Esmé Lammers en Kaweh Modiri. Het programma werd afgesloten met vertegenwoordigers uit de muzieksector: Caroline Cartens van het Platform voor Freelance Musici en Willemijn van Gent namens de Nederlandse Vereniging van Zangpedagogen. Eva Stegeman, Hans Eijsackers en Willem Stam sloten de middag af met een deel uit een trio van Schubert.